Lavanda (levănțica) și lavandinul sunt unele dintre cele mai valoroase specii de plante aromatice. De origine mediteraneeană, cele două specii perene (semiarbuști) se cultivă pentru inflorescențele lor cu miros plăcut, caracteristic, cu note de prospețime.
Lavanda este o tufă veșnic verde, cu frunze înguste gri-verzui, ce are multe tulpini cu vârful împodobit de flori violet-albăstrui. Câteva dintre soiuri cresc sălbatic în regiunea mediteraneană, iar cele mai cunoscute culturi sunt cele din Franța.
Numele lavandei provine din cuvântul latin lavare, ce înseamnă a spăla. În trecut, florile de lavandă erau folosite în Roma antică pentru a parfuma băile publice. Atât florile proaspete sau cât și cele uscate erau presărate în diverse încăperi pe podea. Fiind zdrobite, acestea își degajau parfumul de fiecare dată când trecea cineva pe acolo. Din timpuri străvechi lavanda a fost folosită și împotriva insectelor, în parfumuri și ape de toaletă sau ca flori uscate și adunate în buchet, pentru liniștirea spiritului.
În limbajul florilor lavanda este asociată cu devotamentul, respectul şi iubirea. Îndrăzniți să dăruiți un buchet cu lavandă!
Alte informaţii utile şi relevante despre lavandă puteţi afla parcurgând secţiunea Articole şi blog.